Grapefruit-mag kivonat

Teljesen természetes

Valóban a grapefruit magjából készül, nem tartalmaz mesterséges körülmények között kikevert, szintetikus anyagot.

Az interneten annyi kétes információ terjed a különböző alternatív, gyógyító jellegű készítményekről, hogy az átlagember nem is tudhatja, az adott forrás megfelelően hivatkozza-e használatukat vagy sem. 

Általában két nézőpont ütközik egymással. Az egyik a gyógyszeripart méreg-iparnak bélyegző, az egészségügyből egyre  inkább kiábrándult tömegek nézőpontja, míg a másik a konkrét, tudományos magyarázatokban bízók csoportja. Ennek középútja az lehet, ha a tudományosságnak maximálisan megfelelő felvetés-bizonyíték alapon szervezzük cikkünket a grapefruitmag cseppekről, de hétköznapi ember számára is érthető szóhasználattal. 

A grapefruitmag használatos szer az egészségügyben és az alternatív medicinában egyaránt. Miért olyan univerzális? Ezek szerint ennyire hatékony? Egyáltalán melyik formáját válasszam?

🍊 Mi pontosan a grapefruitmag kivonat?

A grapefruitmag kivonat a grapefruit magjából és pépjéből készített anyag, amit leggyakrabban ipari szinten adalékanyagokban és táplálék kiegészítőkben használnak. Ám gyógyhatása népszerű alternatív orvossággá is teszi. Létezik olaj, kapszula és csepp formátumban is. Gazdag illóolajokban és antioxidánsokban, és számos lehetséges egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az alternatív orvoslás megrögzött híveinek legtöbb nagyívű állítása azonban a grapefruitmag kivonat hatását illetően elfogult pozitív irányban. Ahhoz, hogy kellően árnyalt képet kapjunk három fő nézőpont találkozása szükséges.

🍊 A grapefruitmag kivonat ezek szerint placebo elven működik?

A placebo hatást számos egyetem vizsgálja és amellett, hogy a hatásmechanizmusa nem köthető semmilyen külsőleges hatóanyaghoz, elmondható, hogy legalább olyan eredményességgel dolgozik, mint más, adott állapot gyógyítására hagyományosan alkalmazott gyógyszeripari készítmény. A placebo a tudat által létrehozott impulzusok által fejti ki a hatását, így egy hatóanyaggal rendelkező szer esetében is működik a placebo effektus, ha a páciens tudja, hogy az általa bevett gyógyszer feladata, hogy gyógyítsa az egészségügyi problémáját. Épp ezért a placebo készítményeken feltüntetett placebo embléma gyengíti az adott gyógyszer hatását, hiszen az agy nem képes ugyanolyan biztonsággal rábízni magát a készítményre. Abban az esetben tehát, ha tudományosan beszélünk a placebóról, el kell ismernünk, hogy az alternatív gyógyszereknél is működik a placebo hatás.

🍊 A grapefruitmagnak tehát nincs hatóanyaga?

Épp ellenkezőleg. Ez a kijelentés azért nem fedi a valóságot, mert a grapefruitmag kivonatát számos élő organizmuson tesztelték, köztük laboratóriumi körülmények között patkányokon is. A patkányok nem rendelkeztek a gyógyszerkészítménnyel kapcsolatban semmiféle hiedelemmel, így feltételezhető, hogy az adott koncentrátum hatóanyagokon keresztül gyakorolt hatást. 

🍊 Milyen hatásai vannak a grapefruitmag kivonatnak?

A grapefruitmag kivonat olyan erős vegyületeket tartalmaz, amelyek legalább 60 féle baktériumot és gombát elpusztíthatnak. Tanulmányok kimutatták, hogy akár olyan hatékony is lehet megfelelő körülmények között, mint a népszerű márkák gombaölő és antibakteriális hatású készítményei – például a nisztatin. Ez tehát azt jelenti, hogy a grapefruitmag kivonat antimikrobiális hatóanyagot tartalmaz.

A grapefruitmag kivonat antioxidánsokat tartalmaz, mely jó hatással van a vérkeringésre. Többféle antioxidánst tartalmaz,amik megvédik a testet az oxidatív károktól. Az oxidációs károkat számos krónikus betegséggel összekapcsolták már, beleértve a szívbetegséget és a cukorbetegséget. A grapefruitmagra és a grapefruitmag kivonatokra vonatkozó tanulmányok kimutatták, hogy mindkettő gazdag illóolajokban, E-vitaminban, flavonoidokban és polifenolokban – ezek mindegyike antioxidánsként hat a szervezetben.

Mindezek mellett a grapefruitmag kivonat jótékony hatást gyakorol a gyomorra, és kiváló alternatív kezelést biztosít húgyúti fertőzések, belső gyulladások esetén. Egy tanulmány kimutatta, hogy ha valaki nyolc óránként hat grapefruitmagot megeszik két héten keresztül, azzal a húgyúti fertőzésekre való fogékonyságának a kockázata nagymértékben csökkenthető. Feltételezzük, hogy a grapefruitmagban levő antioxidánsok és antimikrobiális vegyületek elősegíthetik a testét a húgyúti területeken növekvő fertőző baktériumok leküzdésében. Mindemellett a legjótékonyabb hatása a szív és érrendszeri károk megfékezésében van, illetve hatékony készítmény magas vérnyomás ellen.