grapefruitmag kivonat hatása

Grapefruit-mag kivonat hatása

Teljesen természetes

Valóban a grapefruit magjából készül, nem tartalmaz mesterséges körülmények között kikevert, szintetikus anyagot.

Napjainkban egyre többen esküsznek az alternatív gyógymódokra, a holisztikus orvoslásra, a homeopátiás készítményekre és a természetes gyógyító folyamatokra a hagyományos, gyógyszer alapú orvoslással szemben. 

A grapefruitmag kivonat (GMK) vagy más néven citrusmag kivonat a grapefruit magjából és pépéből készített anyag. Gazdag illóolajokban, antioxidánsokban és számos lehetséges egészségügyi előnnyel rendelkezik. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a grapefruitmag kivonat nem csodaszer, hanem lehetséges kiegészítőkezelés vagy megelőzési forma. Vannak kockázatok is, amikre tekintettel kell lenni, ha fogyasztani szeretnénk. Cikkünkben 5+1 pontban áttekintést nyújtunk, hogyan és miért érdemes használni a grapefruitmag kivonatot. 

🍊 Hatékony antimikrobiális szereket tartalmaz

A grapefruitmag kivonat olyan erős vegyületeket tartalmaz, amelyek több mint 60 féle baktériumot és gombát elpusztíthatnak. Kémcsőben végzett tanulmányok kimutatták, hogy akár olyan hatékony is lehet a hatása, mint a gyakran  használt, népszerű gombaellenes és antibakteriális gyógyszerek, például a nisztatin. A GMK megsemmisíti a baktériumokat azzal, hogy lebontja a külső membránt – mindössze 15 perc alatt. Megöli az gombás sejteket az apoptózis kiváltásával, ami a gombasejtek önpusztulását okozza.

Érdemes azt pontosítani, hogy ezek a kísérletek, amire rengeteg tanulmány hivatkozik a grapefruit kivonatok mindenhatóságával kapcsolatban laboratóriumi körülmények között folytak. A koncentrált és célzott teszt mindig sikeresebb behatási idő és teljesítményi mutató alapján, mint a vásárlónál ténylegesen végbemenő folyamatok. 

🍊 Antioxidánsokat tartalmaz

A grapefruitmag kivonat számos erős antioxidánst tartalmaz, amik megvédik a testet az oxidatív károktól. Az oxidációs károkat számos krónikus betegséggel összekapcsolták, beleértve a szívbetegséget és a cukorbetegséget. A grapefruitmagra és a grapefruitmag kivonatokra vonatkozó tanulmányok kimutatták, hogy mindkettő gazdag illóolajokban, E-vitaminban, flavonoidokban és polifenolokban – ezek mindegyike antioxidánsként hat a szervezetben. A naringin polifenol nagyon magas koncentrációban található meg a grapefruitmagokban, ez felelős a grapefruit keserű ízéért. A naringinnek erős antioxidáns hatása van, és megvédi a szöveteket a káros behatások ellen.

Azonban ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy teljesen megértsék az antioxidánsok potenciális előnyeit a grapefruitmag kivonatából az emberekben.

🍊 Védelmez a gyomorkárosodás ellen

Az állatkísérletek azt bizonyították, hogy a grapefruitmag kivonat megvédi a gyomrot az alkohol és a stressz által okozott káros hatásoktól. Megvédi a gyomor nyálkahártyáját a fekélyektől és más sérülésektől, mivel növeli a terület véráramát és megakadályozza az egyéb, a gyomorban és a felső bélszakaszokban kialakulható károkat. Képes megölni a Helicobacter pylori baktériumot is, amelyről úgy gondolják, hogy a gyomorgyulladás és a fekély egyik fő okozója.

A klinikai körülmények között, állatokon végzett kutatások során kiemelkedően hasznosnak találták a grapefruitmag kivonat hatását. Az emberi szervezetre, véghasználók rendszeres szedése melletti hatásáról még nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy ugyanilyen vagy hasonló sikerességet tudjanak rendelni a használatához. 

🍊 Segít a húgyúti fertőzések kezelésében

Mivel a grapefruitmag kivonat kiemelkedően hatékony a baktériumok elpusztításában, a kutatók elkezdték vizsgálni, hogy képes-e kezelni az emberek belső, gyulladást okozó fertőzéseit. Az ebből készült tanulmány kimutatta, hogy ha valaki nyolc óránként hat grapefruitmagot eszik meg két héten keresztül, azzal a húgyúti fertőzések kockázatát nagymértékben csökkenti. Ennek oka a grapefruitmagban levő antioxidánsok és antimikrobiális vegyületek pozitív hatása a húgyúti területeken növekvő fertőző baktériumok leküzdésében.

A kúraszerű alkalmazásról és a hosszútávú bevethetőségéről azonban további vizsgálatokra van szükség az emberi szervezetet illető hatásáról. 

🍊 Csökkenti a szívbetegség kockázatát

A magas koleszterinszint, az elhízás és a cukorbetegség a szívbetegségek fő kockázati tényezői. Állatokon végzett kutatások azt bizonyítják, hogy a grapefruitmag kivonat különböző formában történő szedése csökkenti ezeket a kockázati tényezőket, és ezzel a szívbetegség kialakulásának esélyét is. A kísérletben résztvevő és a kivonattal 31 napig táplált patkányok szignifikánsan alacsonyabb vércukorszintet- és koleszterinszintet mutattak. Kisebb súlyuk volt, mint azoknak a patkányoknak, akik nem kaptak kiegészítőt. A tanulmány szerint a grapefruitmag kivonat ugyanolyan hatékony, mint a metformin. Csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét is.

Az emberi szervezeten való tesztelése hosszabb folyamat, így a jelenlegi tanulmányok eredménye nem ültethető át maximálisan a táplálékkiegészítőkre. 

🍊 Védelmet nyújt az alacsony vérnyomás vagy a korlátozott véráramlás okozta károk ellen

A test minden sejtjének folyamatos véráramlásra van szüksége az oxigén és a tápanyagok befogadásához, a hulladék elviteléhez. Ha a véráramlás korlátozott, például vérrögök vagy stroke esetén, az érintett terület sejtjei megsérülnek és elpusztulnak. Friss tanulmányok szerint a grapefruitmag kivonat hozzájárul az ilyen típusú sérülések súlyosságának csökkentéséhez. A tanulmány kísérletében patkányoknak grapefruitmag kivonatot adtak 30 perccel a véráramlás elvágása előtt. A véráramlás helyreállítása után jelentősen csökkentette a kivonat a károsodást és a gyulladást a környéken. A kutatók úgy vélik, a kivonat antioxidánsai miatt véd, mivel képes fokozni a szövetek véráramát.

Viszont fontos megjegyezni, hogy további kutatásokra van szükség annak megértéséhez az emberi szervezetre milyen hatással van vérhiányos állapotban a grapefruitmag kivonat.